Mitä on naturalviini?

Oranssi viini

Oranssi viini on yksinkertaisesti väriltään oranssia viiniä. Viini valmistetaan valkoviinirypäleistä ja se saa värinsä rypäleiden kuorista. Sen sijaan että valkoiset rypäleet puristetaan heti, ne murskataan ensin. Murskaamisesta syntyvä mehu on kontaktissa rypäleiden kuorten kanssa. Valmistustapa on siis samankaltainen kuin punaviinien valmistuksessa. Se, kuinka oranssia viinistä tulee, riippuu monesta tekijästä. Lähtökohtaisesti väriä tulee enemmän mitä pidempään kuoret ovat mehun kanssa kontaktissa. Rypäleiden lajikkeella on merkitystä, toisilla lajikkeilla on tummempi pigmentti kuin toisilla. Myös käymisen lämpötila vaikuttaa, korkeassa lämpötilassa väriä uuttuu enemmän. Kuorikontakti tuo viiniin värin lisäksi täyteläisyyttä, happoja ja tanniineja. Oranssit viinit ovat ennalta-arvaamattomia, monipuolisia ja ruuan kanssa erittäin nautittavia.

Pet´Nat

Pet’Nat eli pétillant naturel tarkoittaa luonnollisesti kuplivaa. Pet’Natit valmistetaan kaikista vanhimmalla kuohuviinien valmistustavalla, josta käytetään nimitystä methode ancestral. Tässä valmistustavassa viini pullotetaan kesken toisen käymisen. Käyminen jatkuu pullossa loppuun, jolloin viiniin muodostuu kuplat. Menetelmä on selkeä ja yksinkertainen, mutta vaatii tekijältä osaamista ja tarkkuutta, jotta viini ei kuohu tai jää liian latteaksi. Pet´Natit ovat naturalviinimaailmassa todellinen trendi. Viinit ovat hauskoja ja leikitteleviä, ja niitä löytyy joka värissä. Pääasiassa Pet’Nateja ei suodateta, mikä näkyy sameutena viinissä. Pet´Natit sopivat kaikkiin tilanteisiin ja ovat helppo ja hauska väylä tutustua naturalviinien maailmaan.

Naturalviini

Naturalviineille ei ole olemassa virallista sertifikaattia tai määritelmää, mikä kuvastaakin hyvin sen olemusta: se voi tarkoittaa eri ihmisille eri asioita. Joillekkin se tarkoittaa, että viinin täytyy olla sameaa ja mahdollisimman kummallista, toisille yksinkertaisesti luonnon ja kulttuurin kunnioittamista. Yksi tapa yksinkertaistaa asioita on puhua viinistä ja teollisesta viinistä. Meille naturalviini merkitsee viiniä joka on viini sen alkuperäisessä merkityksessä ennen teollista viininvalmistusta.

(Natural)Viinin valmistus

Viiniä on kasvatettu ja valmistettu vuosituhansien ajan käytännössä aina samalla tavalla. Pääosassa on maaperän kunnioitus. Elinvoimainen maaperä tuottaa korkealaatuisia rypäleitä ja on harmoniassa koko ekosysteemin kanssa. Tässä mielessä viininviljelijä on enemmänkin maanviljelijä. Viininviljelijä viettää paljon aikaa köynnösten kanssa ja jokainen köynnös tulee viljelijän rakastamaksi ja huolehtimaksi yksilönä, yksilöllisine tarpeineen.
Viininviljelijät kasvattavat rypäleitä, jotka ovat alueen alkuperäisiä lajikkeita tai olleet osana alueen paikallista kulttuuria jo satojen, jopa tuhansien vuosien ajan. Nämä lajikkeet osaavat tunnistaa alueiden yksilölliset erikoispiirteet ja pysyvät elinvoimaisina haastavissakin olosuhteissa. Kypsät ja terveet rypäleet poimitaan käsin. Tässä vaiheessa voidaan jättää poimimatta raa´at ja pilaantuneet rypäleet. Rypäleet yritetään saada viinikellariin mahdollisimman nopeasti, jotta minimoidaan hapen negatiivinen vaikutus tuoreisiin rypäleisiin.
Sadonkorjuun jälkeen rypäleet murskataan ja hedelmän makea mehu alkaa käymään spontaanisti rypäleiden kuorissa olevien bakteerien avulla. Alkoholikäymisen jälkeen viinin annetaan kypsyä isossa astiassa, minkä aikana viini kirkastuu luonnollisesti sakkojen laskeutuessa astian pohjalle. Mm. kypsytysajasta riippuu kuinka ”sameaa” viini on, kun se pullotetaan.

Jokainen vuosikerta on erilainen, sillä jokainen kasvukausi poikkeaa edellisestä. Jonain vuonna on viileämpää ja sateisempaa, toisena vuonna kuumaa ja kuivaa. Myös viinintekijä kehittyy ja hänen ”kasvukautensa” poikkeaa edellisistä. Myös nämä asiat vaikuttavat viinin makuun. Taustalla maistuu kuitenkin aina alue, josta viini tulee sekä lajike, josta viini on valmistettu. Vuosikertavaihtelu tuo esiin sekä viinintekijän käsityön että ilmaston vuosittaisen vaihtelun. Vuosikertojen erot tekevät viinistä inhimillistä ja kiinnostavaa, mutta myöskin rajallista. Yhtä vuosikertaa ei ole loputtomiin tarjolla ja siksi jokaisesta viinilasillisesta kannattaa nauttia kuin se olisi viimeinen. Tämä on asia jota me rakastamme viinissä!

Miksi naturalviini?

Teollinen viinintuotanto on insinöörityön taidonnäyte, joka takaa maukkaan viinin suhteellisen halpaan hintaan tasalaatuisena kaikille maailman keskiluokkaisille ihmisille. Teollisen viinin tuottaja eroaa viinintuottajasta siinä, että tuottaja itse päättää miltä lopullinen viini tulee maistumaan. Jos vuosikerran viini ei maistu siltä mihin markkinat ovat tottuneet, voidaan valmista viiniä muokata monin tavoin.
Teollisen viinin tuottaja viljelee rypäleitä tehotuotantona, jotta saadaan mahdollisimman iso sato. Maaperään ei kiinnitetä huomiota yhteistyökumppanina vaan siihen suhteudutaan enemmän omistettavana hyödykkeenä. Maaperän monimuotoisuus ei ole arvo, johon kiinnitetään huomiota, päinvastoin. Maaperästä pyritään kitkemään ja tuhoamaan kaikki kasvit ja eliöt, jotka voivat uhata satoa. Köynnöksiä ei hoideta yksilöinä vaan tauteja ja ongelmia hoidetaan kemiallisesti koko palstalla. Tämä on helppoa ja tehokasta ja sen ansiosta myös lopputuotetta voidaan myydä edullisesti. Sadonkorjuu tapahtuu koneellisesti. Kone ei valitse korjattavia rypäleitä, vaan kaikki poimitaan huolimatta siitä, ovatko rypäleet kunnossa vai ei. Koneen korjaamat rypäleet saavat vaurioita, joten ne ovat alttiita hapettumiselle. Tämä estetään ruiskuttamalla rypäleet täyteen sulfiitteja jo heti pelloilla. Sulfiittien lisääminen tässä vaiheessa mahdollistaa myös sen, että rypäleitä voidaan kuljettaa pitkänkin matkaa alueelta toiselle. Yhdessä maassa viljellyt rypäleet muuttuvat toisen maalaiseksi viiniksi sen mukaan missä viini valmistetaan.
Rypäleiden puristamisesta tuleva mehu neutralisoidaan lisäämällä lisää sulfiitteja. Näin saadaan steriiliä mehua, johon voidaan lisätä haluttu bakteeri aloittamaan käyminen. Teollisilla tuottajilla on valittavinaan tuhansista erilaisista hiivoista, jotka kaikki tuottavat erilaisia aromeja valmiiseen viiniin. Teollinen hiiva on myös tehokkaampi kuin luonnon hiiva. Se käyttää viinin sokerin alkoholiksi muutamassa päivässä, kun luonnon hiivalla samaan asiaan kuluu monta kuukautta. Käymisen jälkeen viini kirkastetaan käyttämällä kemikaaleja (usein eläinperäisiä), tarvittaessa lisätään sokeria, väriaineita, tammilastuja, sitruunahappoa yms., jotta maku saadaan miellyttämään massoja. Kokonaisuus kruunataan lisäämällä reilu annos sulfiitteja. Etuna on, että viini saadaan nopeasti ympäri maailmaa, jopa jo samana vuonna, kun sato on korjattu, hinta on kuluttajalle edullinen ja maku on sama kuin aina ennenkin vuodesta riippumatta. Kääntöpuolena on yhteyden kadottaminen alkuperäiseen paikalliseen viinikulttuuriin, maaperän ja alueen luonnon biodiversiteetin köyhtyminen sekä pahimmassa tapauksessa paikallisen työvoiman riisto. Let Me Wine ei tuo maahan teollisesti valmistettuja viinejä.

Lopuksi

Tuottajat, jotka tuottavat naturalviinejä, usein sanovat, että kyse on elämäntavasta, filosofiasta ja intohimosta, jossa luonto, eläimet ja ihmiset voivat hyvin yhdessä. Naturalviinit tuovat esiin erityisesti alueen historiaa ja kulttuuria, joihin liittyy vahvasti ruoka, tavat ja myytit. Viinit ovat puhdasta käsityötä, jossa maistuu maaperä, ilmasto, alueen kulttuuri ja menneisyys. Erityisesti viineissä näkyy yksittäisten viinien tai vuosikertojen erilaisuus jatkuvan elämän ja ilmaston seurauksena.

Terveydeksi!